maandag 9 februari 2015

Dag 3: brownstones in Brooklyn

Vandaag staat op het programma om met een Big Apple Greeter Brooklyn te bekijken. Big Apple Greeters zijn vrijwilligers die mensen rondleiden door 'hun' stad of wijk. Omdat wij een hotel in Brooklyn hebben, leek het ons leuk om nader kennis te maken met deze wijk.

Onze greeter zou ons om 10 uur ophalen in ons hotel, maar omdat er voor vandaag ijzel en natte sneeuw werd voorspeld, zouden we vanmorgen bekijken of het wel door kon gaan. Toen we vanmorgen wakker werden kwam er wat sneeuw en ijsregen naar beneden, maar op straat was het niet heel glad. Onze greeter komt dan ook even na 10 uur het hotel binnenwandelen en nadat we kennis gemaakt hebben gaan we op pad.

We wandelen via de straten rond ons hotel, waar nog veel bedrijven staan, naar Park Slope, een naburige wijk, die vol staat met de bekende brownstone huizen.

Brownstones in Brooklyn
Er valt nog steeds een soort ijsregen en onderweg stoppen we dan ook bij een Starbucks om op te warmen met een kop koffie.

We lopen verder naar Prospect Park. Dit park is ontworpen door dezelfde mensen die ook Central Park op Manhattan ontworpen hebben. Het is hier een stuk rustiger dan gisteren in Central Park en dat zal voor een groot deel met het weer te maken hebben.

Grand Army Plaza bij de entree van Prospect Park
Vervolgens nemen we de subway naar Brooklyn Heights, waar we richting de Brooklyn Bridge lopen. We lopen de brug over naar Manhattan. Er staat een flinke wind en het is ijzig koud op de brug, maar het uitzicht is geweldig.

Uitzicht op de Manhattan Bridge en de Empire State Building
Brooklyn Bridge
Zicht op Manhattan
Op Manhattan nemen we afscheid van onze gids. We lopen een eind over Broadway, maar omdat het nog steeds erg koud is, besluiten we al snel om terug te gaan naar Brooklyn en ons hotel. We zijn ruim 5 uur onderweg geweest. Straks moeten we de deur nog uit om te gaan eten, maar eerst warmen we op met koffie en schrijven we vast de weblog.

Dag 1 en 2: New York, NY

Precies een jaar na mijn vorige bezoek aan the Big Apple staat er weer een nieuwe trip op het programma. Dit keer samen met Lyan, die voor het eerst naar New York gaat.

Albert heeft aangeboden om ons naar Schiphol te brengen en zaterdagochtend om 4 uur staan ze bij mij voor de deur. Het is om deze tijd rustig op de weg en we zijn binnen 2 uur in de vertrekhal. We drinken samen nog een kop koffie en dan moet Albert zich 5 dagen redden zonder zijn echtgenote.
Lyan en ik gaan inchecken en omdat we via de Premier Access rij mogen, gaat dat lekker snel. Bij de gate krijgen we de gebruikelijke vragen over wie de bagage heeft ingepakt en of we pakketjes van vreemden hebben meegenomen. De antwoorden 'wij zelf' en 'nee' zijn voldoende om het vliegtuig in te mogen. De vlucht vertrekt op tijd en na een kleine 8 uur staan we op Newark Liberty Airport. Bij Immigration zijn we meteen aan de beurt en de koffers zijn dit keer met dezelfde vlucht meegekomen. Een half uurtje na de landing zitten we in de bus naar Manhattan. Vervolgens nemen we de metro naar Brooklyn, waar we de komende vijf nachten verblijven in de Comfort Inn Downtown Brooklyn.

's Middags zijn we nog wat boodschappen gaan doen bij de Target en met een broodje van de Subway gaan we terug naar het hotel. Rond half 9 gaat letterlijk en figuurlijk bij beiden het licht uit.

Omdat we vroeg sliepen, gaat vandaag het licht weer vroeg aan. Om half 6 hebben we allebei de laptop op schoot. Ontbijten kunnen we in het hotel en dat valt niet tegen. Er was genoeg keuze en het zit bij de prijs inbegrepen, dus daar hoeven we de komende dagen de deur niet voor uit.

Tegen acht uur lopen we naar de metro om de trein naar Manhattan te nemen. We stappen uit op de hoek van Lexington Ave en 77th St en lopen richting Central Park. We 'doen' vandaag voornamelijk Central Park en 5th Avenue en we eindigen in Greenwich Village. We hebben dan zo'n 7 uur gelopen en met zere voeten en zere ruggen stappen we weer in de metro. In Brooklyn strijken we neer bij de Kölner Bierhalle voor bier en bratwurst en terug in het hotel ploffen we op bed neer om de dag te eindigen zoals we die begonnen zijn, met de laptop op schoot.

Guggenheim Museum on 5th Avenue
Lobby of the National Museum of Natural History
Rockefeller Center
Flatiron Building
Eekhoorn in Central Park
Bryant Park